C O M U N I C A T

25 februarie 2019

                   Biroul de presă din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

                   Astăzi, data de mai sus, s-a desfășurat Adunarea generală a procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui, legal constituită în urma convocării dispuse prin Hotărârea Secției pentru Procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii ce s-a emis în data de 20 februarie 2019. Obiectul discuțiilor l-a constituit formularea unui punct de vedere referitor la modificările Legilor nr. 303/2004, 304/2004 și 317/2004 prin O.U.G. nr. 7/2019, adoptată în ședința de Guvern din data de 19.02.2019.

                   În urma consultării tuturor procurorilor și prezentării în detaliu a Ordonanței de urgență, publicate în M.O. nr. 137/20.02.2019, în unanimitate s-a adoptat punctul de vedere al Secției pentru Procurori din cadrul CSM. Au fost identificate mai multe probleme cu privire la buna funcționare a sistemului judiciar în ansamblul său, dar și legate de nerespectarea principiului separației carierelor profesiei de procuror sau judecător. Modificările legislative duc la o situație de imprevizibilitate în privința ocupării posturilor de conducere din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, DNA, DIICOT.

                   Toți procurorii participanți la Adunarea generală și-au exprimat convingerea că legiuitorul va respecta, în final, Constituția Românei în procesul de legiferare și va amenda Ordonanța de Urgență nr. 7/2019 pentru respectarea recomandărilor Comisiei de la Veneția, GRECO și cele stabilite în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare.

Biroul de presă din cadrul

Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui